Waarom word ik wakker met hoofdpijn?

Waarom word ik wakker met hoofdpijn?

Er is niet veel erger dan proberen de dag onder ogen te zien na het wakker worden met een splijtende hoofdpijn. Of wakker worden in de vroege ochtenduren door hoofdpijn en dan niet meer in slaap kunnen vallen. Wakker worden met hoofdpijn en andere pijnen is vaak gerelateerd aan slecht slapen. Een ochtendhoofdpijn kan eigenlijk een nuttige herinnering van je lichaam zijn dat je nodig hebt om je slaapkwaliteit te verbeteren. Jeetje, bedankt, lichaam.

8 veelvoorkomende oorzaken van wakker worden met hoofdpijn:

Spanning
Depressie
Kater
Slaapapneu
Tanden knarsen
Een slecht kussen of matras
Uitdroging
Ernstige gezondheidstoestand

 

Als u periodiek – of zelfs consequent – wakker wordt met hoofdpijn, is het belangrijk om met uw arts te praten. Je kunt ook kijken hoe de kwaliteit van je slaap deze kan veroorzaken. De relatie tussen hoofdpijn en slaapproblemen is ingewikkeld en kan erg verwarrend worden. Ze kunnen een symptoom zijn van een slechte nachtrust of ze kunnen de reden zijn dat je slecht slaapt. Het is vaak moeilijk om met zekerheid te zeggen – en het kan een vicieuze cirkel zijn.

 

8 veelvoorkomende oorzaken van wakker worden met hoofdpijn

Van je beddengoed tot je training gewoonten, er zijn verschillende dingen die je kunt veranderen om te proberen je ochtendhoofdpijn te verminderen en een betere nachtrust te krijgen. Ochtendhoofdpijn kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Praat met uw arts als ochtendpijn veel voorkomt.

Spanning

Het is niet ongewoon voor mensen die last hebben van regelmatige spanningshoofdpijn om in de vroege ochtenduren wakker te worden met hoofdpijn – meestal ergens na 4 uur ‘s ochtends. Mensen die regelmatig spanningshoofdpijn krijgen of last hebben van migraine zijn waarschijnlijk het meest waarschijnlijk wakker met hoofdpijn in de ochtend. Tot overmaat van ramp produceert het lichaam in de vroege ochtenduren minder van zijn natuurlijke pijnstillers – endorfines en enkefalinen – dan op enig ander tijdstip gedurende de dag.

Dit kan ook verklaren waarom ochtendhoofdpijn vaak zoveel pijnlijker is dan hoofdpijn op andere momenten van de dag. Tijdens de vroege ochtenduren produceren onze lichamen ook meer adrenaline, die de bloedstroom en bloeddruk beïnvloedt en bloedvaten kan vernauwen – die allemaal kunnen bijdragen aan een vroege ochtendhoofdpijn.

Spanningshoofdpijn voelt vaak alsof iemand een band strak om uw hoofd knijpt bij de slapen en ze kunnen ook schouderpijn en nekpijn veroorzaken. Soms zijn dit soort hoofdpijn gerelateerd aan stress of veroorzaakt door angst, en ze worden ook geassocieerd met alcohol en cafeïne-ontwenning.

 

Depressie

Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen die aan een depressie lijden vaak ook met slapeloosheid worden geconfronteerd of andere slaapproblemen hebben, wat kan leiden tot hoofdpijn in de vroege ochtend. Effectief omgaan met depressie door middel van medicijnen en therapie kan de REM-slaap verbeteren en de kans op slapeloosheid en ochtendhoofdpijn verminderen. De meeste hoofdpijnpatiënten die ook tegen depressies vechten, hebben ook te maken met spanningshoofdpijn.

 

Kater

De meesten van ons hebben zich op een gegeven moment overgegeven. Die extra cocktail of twee kan soms een risicofactor zijn voor een ochtendhoofdpijn. Gedurende de nacht, als uw alcoholgehalte in het bloed terugvalt naar normaal, kunt u gemakkelijk uitdrogen, wat kan leiden tot hoofdpijn. Sommige hoofdpijn wordt veroorzaakt door uitgebreide bloedvaten, die ook het gevolg zijn van dat dalende alcoholgehalte in het bloed. Alcoholconsumptie kan leiden tot slapeloosheid, waardoor je ook wakker kunt worden met hoofdpijn. Er zijn zelfs sommige verbindingen in alcohol die een negatieve invloed kunnen hebben op neurotransmitters in je hersenen, waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Als je merkt dat je na een drankje wakker wordt met hoofdpijn, wil je misschien die cocktail of dat glas wijn laten staan.

 

Slaapapneu

Slaapapneu is een gezondheidstoestand die ervoor zorgt dat uw keelspieren gedeeltelijk inzakken terwijl u slaapt, waardoor uw ademhaling wordt onderbroken. Een van de symptomen van slaapapneu is ochtend pijn, veroorzaakt door zuurstofgebrek en verhoogde druk die zich in uw hoofd kan ontwikkelen. Meestal duren hoofdpijn geassocieerd met slaapapneu niet langer dan 30 minuten en reageren ze goed op pijnmedicatie. Uw arts kan u helpen bij het behandelen van slaapapneu en snurken – meestal door het dragen van een continue positieve luchtwegdruk machine (CPAP). Dit apparaat kan je slaap verbeteren en de kans op een kloppende kop in de ochtend verlagen.

 

Overmatig snurken is een indicator voor slaapapneu. Snurken is niet alleen vervelend voor je slaappartner, maar het kan ook een indicatie zijn dat je medische behandeling nodig hebt voor een ernstig slaapprobleem. In feite toonde een onderzoek van gewone snurkers aan dat ongeveer 24% van de respondenten ochtendhoofdpijn had en 69% meldde obstructieve slaapapneu samen met hun snurken.

 

Tanden knarsen

Uw kaakgewricht heeft een grote taak te doen – het verbindt uw kaak met uw schedel. Als je dat gewricht benadrukt door je kaak op elkaar te klemmen of je tanden samen te knarsen terwijl je slaapt, kun je ‘s ochtends hoofdpijn veroorzaken. Dit soort hoofdpijn is meestal saai en gecentreerd rond je slapen – en is een direct gevolg van de honderden kilo’s druk die je op dat gewricht uitoefent. Uw tandarts kan u voorzien van een nachtwacht om te dragen terwijl u slaapt, zodat u niet zoveel druk en stress op uw kaakspieren kunt uitoefenen. Het kan zijn dat sommige pre-slaap ontspanning of diepe ademhalingstechnieken ook helpen.

 

Een slecht kussen of matras

Soms worden ochtendhoofdpijn veroorzaakt door gespannen nekspieren. Als je kussen of matras je nek niet op de juiste manier ondersteunt, kan je ongezonde slaaphouding je hoofd kloppen. Het beste matras en kussen moeten uw hoofd en nek in een neutrale positie ondersteunen – vergelijkbaar met wanneer u staat. Als uw kussen te zacht of te stevig is, kan het uw hoofd en nek niet goed ondersteunen.

 

Een goede vuistregel is dat je kussen moet passen bij de contouren van je hoofd, nek, schouders en rug, zodat het de spanning en druk verlicht die tot hoofdpijn kunnen leiden. Soms blijft het bovenste deel van je hoofd op het kussen terwijl je slaapt, maar je nek raakt het helemaal niet aan – wat leidt tot een volledig onnatuurlijke positie die spieren belast en leidt tot hoofdpijn.

 

Uitdroging

Uitdroging worden is een van de meest voorkomende migraine-triggers. Als u de hele dag niet voldoende water drinkt, maakt u zich misschien klaar voor een ochtendhoofdpijn. Tenslotte heeft je lichaam ongeveer zes tot acht uur gevast terwijl je sliep. Een uitdroging hoofdpijn voelt vaak hetzelfde als een spanningshoofdpijn, met hetzelfde gevoel van een aanspannende band rond uw hoofd.

 

Zorg ervoor dat u de hele dag door voldoende water drinkt om door uitdroging veroorzaakte ochtendhoofdpijn te voorkomen. Dat betekent genoeg water drinken dat je niet dorst hebt en veel fruit en groenten eten, die ook je lichaam van water voorzien. Als u in een droog klimaat leeft of fysiek actief bent, moet u mogelijk meer dan zes tot acht glazen water per dag drinken. En vergeet niet dat alcohol, hoewel vloeibaar, daadwerkelijk uitdroging kan bevorderen, omdat het een diureticum is.

 

Wakker worden met hoofdpijn

Ochtendhoofdpijn is geen grap – en ze treffen maar liefst één op de 13 mensen. Vaak kunnen ochtendhoofdpijn worden teruggevoerd op onvoldoende slaap. Alles wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat u een goede nachtrust krijgt, kan u helpen uw kansen op een kloppende kop te verkleinen. Volgens sommige schattingen zullen slapers die minder dan zes uur slaap per nacht krijgen, het meest waarschijnlijk ochtendhoofdpijn krijgen.

 

Het helpt om een goed begrip te hebben van hoe beter te slapen – zoals een regelmatig slaapschema krijgen, sporten, veel water drinken en je kussens of matras upgraden. Wanneer je gezonde slaapgewoonten kunt ontwikkelen, zet je elke ochtend een belangrijke stap in de richting van nieuw leven ingeblazen en verfrist.

 

Mocht je meer informatie willen over de tips of hulp bij jouw slaappatroon?

Plan dan snel een Wake up-call in! of hou liever van lezen?  Dan is mijn nieuwe boek “van slaapwandeling naar droomleven” zeker een aanvulling in jouw boekenkast.

 

Mark Schadenberg

Het bericht Waarom word ik wakker met hoofdpijn? verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange