Trauma’s oplossen wordt jou steeds moeilijker gemaakt

Trauma’s oplossen wordt jou steeds moeilijker gemaakt


Trauma’s oplossen wordt jou steeds moeilijker gemaakt

 

Om je trauma’s op te lossen heb je drie dingen nodig. Tijd, veiligheid en energie. De huidige maatschappij maakt het jou alleen steeds moeilijker om deze drie factoren goed te benutten. Daarmee wordt het identificeren, aankijken en oplossen van je trauma’s niet makkelijker voor jou. Ik leg je graag uit waarom. En nog belangrijker, hoe je ervoor kan zorgen dat jij zonder de belasting van trauma je leven kan leiden.

Tijd

Het identificeren van trauma’s vergt tijd. Er is tijd nodig om te zien waar je trauma’s vandaan komen en hoe ze zich uiten. Je hebt tijd nodig om te reflecteren op je gedrag en omgeving. Dat is wel ontzettend belangrijk om te zien waarom jij bepaald gedrag vertoont. Met alle constante afleiding en prikkels om ons heen is het veel lastiger om je te concentreren op je emoties. Dat is niet gek, je hebt alle afleiding die je kan verzinnen in je broekzak zitten. 

Of het nou even door Instagram scrollen is of een nieuwe jas zoeken in een online kledingwinkel, het leidt je af van wie je echt bent. Want eerlijk is eerlijk, hoeveel tijd zou je over hebben als je je telefoon alleen gebruikt als het echt nodig is. Tijd die je kan besteden aan nuttige dingen zoals je trauma’s oplossen. 

In onze moderne, overprikkelde wereld is het identificeren en verwerken van trauma steeds moeilijker geworden. Met alle constante afleiding en prikkels om ons heen is het lastiger om ons te concentreren op onze emoties en verleden. De consumptiemaatschappij nodigt ons uit om ons af te leiden en te ontspannen, wat op zich niet slecht is, maar soms is het belangrijk om ons te richten op onze interne wereld en te werken aan onze trauma’s. Het is belangrijk om te onthouden dat afleiding tijdelijk kan helpen, maar op de lange termijn de verwerking van trauma’s in de weg staat.

 Veiligheid

Om je trauma’s onder ogen te kunnen komen heb je veiligheid nodig. Veiligheid die je op allerlei verschillende manieren niet meer kan zien als je leven door trauma belemmerd wordt. Zo zorgt trauma er vaak voor dat je je af gaat sluiten van de wereld om je heen. Het gevoel dat je alleen je trauma’s moet oplossen kan de overhand nemen. Dat zorgt ervoor dat de mensen in jouw omgeving niet meer veilig voelen. En die veiligheid is juist nodig op je trauma’s op te lossen. Trauma’s hebben vaak invloed op hoe jij met andere mensen omgaat. Daarom is het dus juist belangrijk dat je je niet afsluit voor anderen. 

Een andere invloed op jouw veiligheidsgevoel is de situatie om jou heen. Als jij daadwerkelijk in een schadelijke of toxische omgeving zit is het lastig om te trauma’s die jij met je meedraagt daadwerkelijk aan te kunnen kijken. Je trauma’s worden waarschijnlijk dagelijks gevoed door jouw omgeving. Jouw lichaam moet de rust kunnen vinden om uit die overlevingsmodus te gaan. Het kan dus nodig zijn dat je jouw fysieke omgeving moet veranderen voordat je mentaal aan de slag kan. 

De maatschappij heeft daar ook nog invloed op. Jouw kijk op de wereld heeft namelijk ook een invloed op hoe veilig jouw omgeving kan voelen. Je kan je misschien voorstellen dat iemand die bang is voor oorlog zich minder veilig voelt dan iemand die daar niet bang voor is. Het gezegd luidt: “goed nieuws is geen nieuws”. En dat is precies waar het hier over gaat. Slecht nieuws blijft hangen in jouw systeem omdat het opvallender en angstaanjagend is.

Energie

Er zijn verschillende definities die je aan het woord energie kan geven. Als ik het heb over energie heb ik het over twee verschillende soorten energie; je lichamelijke energie en je spirituele energie. 

Je lichamelijke energie is hoe goed jij je voelt en hoe gezond jij bent. Waar trauma en de huidige consumptiemaatschappij zich samen perfect combineren om jou zwakker te maken. Slecht eten, stress, slecht slapen of overmatig alcohol of ander middelengebruik zie je steeds vaker invloed hebben op de gezondheid. Slecht eten is vaak makkelijker en sneller dan gezond eten. Jezelf verdoven met alcohol of andere middelen is makkelijker dan je emoties voelen. En de maatschappij faciliteert dit perfect. 

Ook de mentale en spirituele energie is belangrijk. Daarmee bedoel ik de state of mind waarin je jouw leven leeft. Als jij het leven als zwaar, negatief en belastend ervaart zal het ook zwaarder, negatiever en meer belastend zijn. Het maakt niet uit of je het placebo, the law of attraction of iets anders noemt, door je mindset positiever in te stellen ervaar je het leven ook mooier. Dus wees lief voor jezelf, geef jezelf de ruimte om te helen. Probeer daarom altijd positief tegen jezelf te praten! Dit maakt daadwerkelijk verschil. 

Hoe jij jouw trauma’s oplost

Jouw trauma’s zijn uniek, ze komen voort uit specifieke situatie die heeft plaatsgevonden in jouw leven of in het leven van een van je voorouders/familieleden. Daarom is er ook niet een specifieke manier waarop jij jouw trauma’s op kan lossen. Wel kan ik jou vertellen hoe je deze drie factoren optimaal kan benutten.

Om meer tijd voor jezelf te creëren is het belangrijk dat je jezelf de tijd gaat geven om het proces van traumaheling aan te gaan. Dit kan door rust te creëren. Plan een telefoonvrije avond in, ga een uur lang journalen zonder afleiding of maak een wandeling door het bos. Zo creëer je voor jezelf de mogelijkheid om echt even te voelen hoe je je voelt, zonder afleiding.

Door meer rust voor jezelf te creëren ga je een deel veiligheid ook al vinden. Ga vooral kijken waar in jouw leven de stress en onveiligheid zit. Als dit in jouw directe omgeving het geval is raad ik je aan om daar wat aan te doen. Maar ook door met vrienden en/of familie te praten faciliteer je voor jezelf een veilige omgeving waarin je je trauma’s kan oplossen. Als je stress krijgt van hoe de wereld er op dit moment uitziet raad ik je aan om even een break te nemen van nieuws/sociale media. Gun jezelf de liefde waarmee je jezelf kan helen, want zo help je de wereld uiteindelijk ook!

Dan je energie, deze zal al beter zijn wanneer je bovenstaande tips gaat volgen. Voor de mentale energie heb ik de tip al gegeven, wees lief voor jezelf! Maar ook je fysieke energie mag een prioriteit worden voor jou! Daarom is ht belangrijk dat je gaat werken aan je eetpatroon, beweging en slaap. Bewust met je eten en beweging om gaan zal je meer energie geven. Ook goed slapen heeft ontzettend veel invloed op hoe goed jij je voelt. Slaap is namelijk ontzettend belangrijk voor zowel jouw fysieke als mentale gezondheid en energie.

Problemen met slapen? Lees hier de blog die ik schreef met tips hoe je beter slaapt!

Trauma’s oplossen hoeft niet alleen

Je trauma’s aankijken en oplossen hoeft niet alleen! Trauma’s waar je mee loopt kunnen ook zijn geërfd van je (voor)ouders. Dan zijn alle bovenstaande punten een prachtige basis waar je mee aan de slag kan. Maar is het ook ontzettend belangrijk om je te gaan verdiepen in je familiegeschiedenis. De pijn waar jij nu mee leeft hoeft niet van jou te zijn. Ik help je graag de bevrijding terug te vinden.

Wil jij persoonlijke een-op-een hulp van mij? Neem hier contact met mij op. Plan een kennismakingsgesprek in, dan kunnen we samen stappen gaan zetten naar een blij, vrij en gelukkig leven!

 

Het bericht Trauma’s oplossen wordt jou steeds moeilijker gemaakt verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange