Kan je succesvol ondernemen met een slaaptekort?

Kan je succesvol ondernemen met een slaaptekort?


Kan je succesvol ondernemen met een slaaptekort?

 

Als je aan succesvolle ondernemers vraagt hoe ze hun succes hebben behaald krijg je veel dezelfde antwoorden: ‘Hard werken, toewijding en lange uren maken.’ En deze factoren zijn inderdaad cruciaal bij het ondernemerschap. Maar een minder benoemde factor is slaap. Er is ondertussen veel onderzoek dat aantoont dat slecht slapen en een slaaptekort een directe invloed heeft op het vermogen om geld te verdienen in je onderneming. Daarbuiten heb ik al tientallen ondernemers geholpen met het verbeteren van hun slaap. En elk van die ondernemers heeft daar in zijn/haar bedrijf de positieve gevolgen van gezien.

Beslissingen maken met een slaaptekort

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je maandagochtend begint met een meeting. Na de meeting kom je erachter dat je de meeting eigenlijk op automatische piloot gedaan hebt. Je werd misschien snel afgeleid of je was moe en kon daardoor niet goed opletten. Allemaal omdat je een slechte nacht hebt gehad.

Een goede nachtrust is essentieel. Want hoe kan je als ondernemer belangrijke beslissingen maken als je er met je hoofd eigenlijk niet helemaal bij bent? Een slaaptekort leidt namelijk tot minder concentratie en een langzamere informatieverwerking. Beide cruciaal bij het maken van belangrijke beslissingen. Denk aan de fouten en gemiste kansen die voorkomen kunnen worden als je simpelweg je slaap verbetert. Met betere beslissingen kan jouw onderneming nog harder groeien.

Hogere productiviteit
Slapen geeft jouw energie. Een gebrek aan slaap kost jou dus veel energie. Energie die je niet meer kan gebruiken om in jouw onderneming te stoppen. Slecht slapen komt jouw productiviteit niet ten goede. Al je dagelijkse taken kosten meer moeite of lukken alleen na het zoveelste kopje koffie.

Moet je je eens voorstellen hoe dit zou gaan als je een nachtrust hebt die jou zo ontzettend veel energie oplevert dat je door je dag heen vliegt. Je dagelijkse taken streep je af met twee vingers in je neus waardoor je ontzettend veel tijd en energie over hebt die je kan gebruiken voor dat wat je écht leuk vindt; ondernemen! En bedenkt je ook eens welke energie je uitstraalt richting je klanten en medewerkers.

Stress

Ondernemen kan best stressvol zijn. Je bent druk, hebt veel verantwoordelijkheden en veel mensen vragen dingen van jou. Dit veroorzaakt stress. Ook een slaapgebrek leidt tot een verhoogd stressniveau. Met te veel stress in je lichaam kan je simpelweg niet naar behoren functioneren. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen van chronische stress. Dat kan leiden tot enorm veel gezondheidsproblemen; zowel fysiek als mentaal. Goede slaap vermindert je stressniveau. Slechte slaap verhoogt je stressniveau. En met minder stress kan je beter presteren en je onderneming dus succesvoller runnen.

Creativiteit

Als ondernemer heb je creativiteit nodig. Hoe ga jij je anders onderscheiden in de competitieve markt? Misschien is je creativiteit wel een van de grootste redenen dat je bent begonnen met ondernemen. Laat slaap nou een directe invloed hebben op jouw creatieve vermogen. Creatieve ideeën komen makkelijker als je een goede nachtrust hebt gehad. Dit komt omdat je creatieve denkproces gestimuleerd wordt door een goede nacht slaap. Andersom belemmert een slechte nacht slaap je creatieve denkproces juist enorm.

Samenwerken
Als ondernemer ben je vaak veel in contact met partners, klanten en/of teamleden. Waarschijnlijk kennen we allemaal het gevoel wel. Je hebt een slechte nacht gehad en iemand stelt jou net even een vraag die je op dat moment even iets minder kan hebben. Met een slechte nachtrust ben je nou eenmaal prikkelbaarder. Dit komt jouw communicatie niet ten goede. Dit kan je zakelijke relaties zelfs beschadigen.

Hoe jij beter moet slapen
Dus hoewel het verleidelijk kan zijn om je slaap op te offeren zodat je ’s nachts nog wat verder kan werken aan je onderneming zou mijn advies zijn; doe het niet. Het slaaptekort kan veel meer negatieve gevolgen hebben voor je onderneming dan je misschien in eerste instantie denkt.

Betere slaap zorgt dus voor meer geld en plezier in je onderneming. Creëer daarom een goede avondroutine en pak ’s nachts ook echt je rust. Zie het als een investering in jezelf en in je bedrijf, niet als een overbodige luxe.

Een client van mij kwam een tijd geleden naar mij toe met slaapproblemen. Hij kon zich overdag niet concentreren waardoor hij zijn werk als advocaat niet goed kon uitvoeren. Hij was vaak ’s avonds nog aan het werk omdat hij zijn werk overdag niet afkreeg. Samen zijn we aan de slag gegaan om zijn avondroutine en slaapritme weer goed neer te zetten. Nu hij beter slaapt kosten zijn dagelijkse werkzaamheden hem minder moeite. Zijn omzet is sinds dien verdubbeld en hij kan nu steeds vaker genieten van een vrije avond met zijn gezin.

Wil jij aan de slag met jouw slaaptekort? Plan hier een kennismakingsgesprek in. Dan gaan we er samen voor zorgen dat jij weer met volle energie door je dagen heen vliegt.

 

Het bericht Kan je succesvol ondernemen met een slaaptekort? verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange