Kan ik mijn onverwerkte bagage doorgeven aan mijn kinderen?

Kan ik mijn onverwerkte bagage doorgeven aan mijn kinderen?

Kan ik mijn onverwerkte bagage doorgeven aan mijn kinderen?

Ja, dat kan. De pijn van onze ouders en grootouders – hun angsten, woede, verdriet of onrust – kan onbewust aan ons worden doorgegeven. En zonder dat we het doorhebben, kunnen wij diezelfde last doorgeven aan onze kinderen. Dit gebeurt vaak onbewust, als een verborgen erfenis die we niet herkennen als de oorzaak van ons eigen verdriet, stress of onrust.

Veel mensen leggen niet het verband tussen hun eigen stress, angst of depressie en de ervaringen van hun voorouders. In plaats daarvan denken we vaak: Er moet iets mis zijn met mij. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wat jij voelt, kan een echo zijn van iets dat nooit volledig verwerkt is in jouw familiesysteem.

Misschien vraag je je af: “Maar als het niet van mij is, hoe los ik het dan op?”
Gelukkig zijn er manieren om bewust om te gaan met deze erfelijke last en je familiesysteem te helen. Dit proces begint bij bewustwording en actie. Hier zijn drie krachtige stappen die je kunt zetten:

 

1. Los je eigen problemen op.

De eerste stap in het doorbreken van onbewuste patronen begint bij jezelf. Kijk eerlijk naar je eigen pijn, onverwerkte emoties en oude patronen. Door je eigen stukken aan te pakken, zet je een krachtige beweging in gang binnen je familiesysteem. Kinderen zijn gevoelig en loyaal; ze spiegelen vaak de onverwerkte stukken van hun ouders.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het herstellen van verbroken relaties waar mogelijk. Of het nu gaat om je ouders, je ex-partner of andere belangrijke mensen in je leven: deze gebroken verbindingen veroorzaken vaak spanning in het systeem. Die spanning wordt door kinderen feilloos aangevoeld en kan onbewust invloed hebben op hun eigen gedrag en relaties.

Maar het is ook belangrijk om te weten dat je niet alles zelf hoeft op te lossen. Soms kan het werken aan innerlijke acceptatie al een enorme beweging teweegbrengen, ook zonder direct contact met de andere persoon.

Tip: Wees je bewust van de familiegeschiedenis van anderen, zoals je partner of ex. Ook zij dragen erfelijke ballast mee die van invloed kan zijn op jou en je kinderen.

 

2. Schud de stamboom en kijk wat eruit valt.

Veel families dragen geheimen, onverwerkte trauma’s of pijnlijke gebeurtenissen met zich mee. Dit kunnen verzwegen verhalen zijn over verlies, oorlog, misbruik, financiële tegenslag of andere ingrijpende gebeurtenissen. Het onderzoeken van deze verborgen lagen is een belangrijke stap in het begrijpen van je eigen patronen.

Stel jezelf vragen:

  • Welke verhalen werden niet verteld?
  • Welke trauma’s zijn nooit volledig genezen?
  • Waarover werd gezwegen in je familie?

Het kan confronterend zijn om deze verhalen onder ogen te zien, maar het is ook bevrijdend. Door je bewust te worden van deze geschiedenis, kun je patronen herkennen en voorkomen dat ze onbewust worden doorgegeven.

Je kunt dit doen door met familieleden in gesprek te gaan, oude foto’s of brieven te bekijken, of door simpelweg op onderzoek uit te gaan. Als dit moeilijk of emotioneel beladen is, kan een familietherapeut of opsteller je begeleiden om deze verborgen stukken zichtbaar te maken.

Wil je graag zelf aan de slag dan is de online cursus “De verborgen wijsheid: De kracht van de verborgen levenslessen” een mooi eerste stap nu tijdelijk voor 39 euro. Klik hier voor meer informatie.


3. Deel de verhalen met je kinderen, op hun niveau.

Kinderen voelen vaak de spanning of pijn in het familiesysteem, ook al begrijpen ze niet wat het is of waar het vandaan komt. Door hen te vertellen over de geschiedenis van je familie, geef je ze context voor wat ze misschien al onbewust voelen.

Maar let op: het delen van deze verhalen moet altijd afgestemd zijn op hun leeftijd en emotionele draagkracht. Het doel is niet om hen te belasten met de pijn van het verleden, maar om hen te laten begrijpen dat bepaalde gevoelens niet van hen zijn. Dit geeft vaak een enorme opluchting.

Hoe vertel je dit?

  • Voor jonge kinderen kun je simpelweg zeggen: “Opa of oma heeft vroeger iets heel moeilijks meegemaakt, maar dat is niet jouw taak om op te lossen.” of “papa en mama, maken zich zorgen om geldzaken, maar dat hoef jij niet op te lossen. Jij bent kind en papa en mama lossen dit zelf op. 
  • Voor oudere kinderen kun je uitleggen hoe bepaalde dynamieken in het familiesysteem hun eigen gedrag of gevoelens kunnen beïnvloeden. Dit helpt hen om meer grip te krijgen op hun eigen ervaringen.

Door verhalen te delen, geef je je kinderen de ruimte om zichzelf beter te begrijpen. Dit kan ook een sterkere band creëren tussen jullie, omdat er openheid en erkenning ontstaat.


Extra tip: werk samen als gezin.

Familieheling werkt het beste als iedereen erbij betrokken wordt. Dit betekent niet dat elk familielid alles hoeft te bespreken, maar dat er ruimte is voor verbinding en erkenning van wat er speelt. Soms helpt het al om simpelweg zonder oordeel naar elkaar te luisteren. Vaak zie ik als therapeut dat de moeder in veel gezinnen dit aan willen pakken, maar ook voor de vader is dit een enorm belangrijk punt voor de ontwikkeling van hun kinderen.


Een cadeau voor jezelf én de generaties na jou.

Door deze stappen te zetten, kun je jezelf en je kinderen bevrijden van de onbewuste patronen en lasten die al generaties lang worden doorgegeven. Het is niet alleen een cadeau aan jezelf, maar ook aan je kinderen en alle generaties die nog komen.

Healing begint bij jou. De impact daarvan is groter dan je je nu kunt voorstellen. Het is een daad van liefde en zorg die verder reikt dan woorden.

Dus vraag jezelf af: wat mag ik vandaag helen, zodat de liefde in mijn familiesysteem weer vrij kan stromen?

-Mark Schadenberg

Het bericht Kan ik mijn onverwerkte bagage doorgeven aan mijn kinderen? verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange