Jouw trauma’s geef je door aan je kinderen!

Jouw trauma’s geef je door aan je kinderen!

“Kan ik mijn bagage, de onafgemaakte zaak die ik niet afhandel, doorgeven aan mijn kinderen? Zou ik ze pijn kunnen doen zonder het te weten?” Deze vragen kunnen misschien bij je opkomen als je de eerste zin leest.

Ja, het is waar. De pijn van onze ouders en grootouders – hun angsten, hun woede, hun verdriet, hun onrust – kunnen allemaal onbewust worden overgenomen. Ook wij kunnen de erfenis van familie doorgeven aan onze kinderen. En daar ligt precies het probleem; weinigen van ons leggen ooit het verband tussen onze problemen – onze onverklaarbare stress, angst en depressie – en wat er met onze familieleden in vorige generaties is gebeurd.

In plaats daarvan hebben we vaak de overtuiging dat wijzelf de bron van onze problemen zijn. Er moet iets mis zijn met jou waardoor je je zo voelt. Dit hoeft dus niet zo te zijn!

Ik hoor je vragen: “Mark, als het niet van mij is, hoe moet ik het dan oplossen?”

Gelukkig heb ik hier een lijst met dingen die je kunt doen!

1. Los je eigen problemen op.

Verzoen verbroken relaties. Of het nou met je ouders is of met je ex-partner, het residu van de pijn dragen je kinderen bij zich. Ze gaan onopgeloste dingen onbewust meedragen en spiegelen in hun eigen relaties. Kinderen zijn nou eenmaal een kwetsbaar vanwege hun onschuld en hun loyaliteit.

Als extra tip geef ik je mee dat het belangrijk dat je bij het oplossen van problemen rekening houdt met de gebeurtenissen in de familiegeschiedenis van een ander.

2. Schud de stamboom en kijk wat eruit valt.

Neem tijd om te ontdekken welke geheimen en problemen er in jouw familie zijn. Welke verhalen werden niet verteld? Welke trauma’s zijn nooit volledig genezen?

Het is ontzettend belangrijk om de geschiedenis van je familie te kennen, vooral als we onbewust elementen van deze trauma’s nog bij ons dragen.

3. Vertel je kinderen wat je weet over de trauma’s in je familie.

Vertel ze de vreselijke dingen die jou, je ouders of je grootouders overkomen zijn. Ze kunnen onbewust deze pijnlijke gevoelens namelijk al met zich meedragen.

Als je ze vertelt welke tragedies er in de familiegeschiedenis hebben plaatsgevonden, kan dat een grote opluchting voor hen zijn. Al helemaal als ze het verband leggen dat ze bepaalde gevoelens bij zich dragen die van jou, je ouders of grootouders zijn.

 

Wil jij na het lezen hiermee aan de slag? Plan dan snel een sessie

Heb je nog vragen stuur mij dan een mail

Fijne dag,

 

Mark Schadenberg

Het bericht Jouw trauma’s geef je door aan je kinderen! verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange