Hoe een afwezige vader jou beïnvloedt

Hoe een afwezige vader jou beïnvloedt


Hoe een afwezige vader jou beïnvloedt

 

Er is in de maatschappij steeds meer interesse richting familiesystemen. Familiesystemen helpen je begrijpen hoe de omgeving waarin je bent opgegroeid invloed heeft op hoe jij in elkaar zit. Iedereen uit jouw familie heeft een bepaalde rol in het familiesysteem. De positie die mensen innemen brengt ook bepaalde onderlinge verhoudingen met zich mee. De positie kan worden beïnvloed door factoren zoals cultuur, religie, geschiedenis, omgeving maar ook door trauma en erfelijk familietrauma. Ook mensen die fysiek of emotioneel niet aanwezig zijn kunnen effect hebben op een familiesysteem. Zo ook een afwezige vader.

Ik schreef een tijdje geleden al een blog over welke invloeden de band met je moeder heeft op jouw relaties, mentale gezondheid en fysieke gezondheid. Ook de band met je vader heeft ontzettend veel invloed op hoe jij in elkaar zit. Je vader is namelijk een groot voorbeeld op veel verschillende aspecten in het leven. Zo staat de band met je vader centraal voor je partnerkeuze, eigenwaarde, zelfvertrouwen maar vooral in de manier waarop jij erkenning krijgt.

Helaas zie ik in mijn dagelijkse werkzaamheden steeds vaker gebroken gezinnen. Gezinnen waarin de gehele dynamiek door elkaar is gegooid door een scheiding, vertrek of verlies. Ongeveer een op de vier kinderen groeit tegenwoordig op zonder vader. En van de kinderen die wel een aanwezige vader heeft is een groot deel niet écht aanwezig. Want ondanks dat hij er misschien fysiek wel is, is hij emotioneel niet aanwezig.

Rolmodel

Als kind zou je in je vader een rolmodel moeten hebben. Een vader laat een kind zien wat belangrijk is in het leven. Voor jongens is de vader een voorbeeld voor bijvoorbeeld integriteit, doorzettingsvermogen en het nemen van verantwoordelijkheid. Ook het beschermen van zijn familie en het voorzien in hun behoefte is een belangrijk ding wat een vader zijn zoon kan leren.

Bij meisjes werkt het net wat anders. Vrouwen leren van hun vader hoe dynamieken in relaties werken. Je ziet vaak dat vrouwen dezelfde soort partners krijgen als hun vader. Is een vader mentaal afstandelijk zullen ze deze eigenschap sneller tegenkomen bij hun partner.

Regelmatig hoor ik dat mensen hun vaderfiguur in iemand anders gevonden hebben. Een stiefvader, opa, oom of buurman kan zeker een invloed hebben op deze aspecten. Echter, de rol die een vader zou moeten hebben kan nooit volledig ingevuld worden door iemand anders. Het zal zeker een verlichting kunnen zijn die de pijn van de vaderwond verlicht, maar echt genezen zal nooit gebeuren.

Erkenning

Dan de grootste invloed die de vader heeft in het leven van zijn kinderen, namelijk de vorm waarin jij erkenning kan ontvangen. Voor kinderen is de erkenning die hij/zij van vader krijgt cruciaal voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je vader trots maken voelt ook vaak anders dan je moeder trots maken. In de band met moeder wordt sneller en vaker onvoorwaardelijke liefde gevoeld.

De liefde die niet van vader gekregen is kan vervelende gevolgen hebben op latere leeftijd. Mannen zullen minder zelfverzekerd zijn en kunnen het gevoel krijgen dat ze zich constant moeten bewijzen. Of ze gaan ontzettend overcompenseren om maar gezien te worden. Elke prestatie wordt dan groot gemaakt omdat ze alleen zo goedkeuring van hun vader kregen in hun jeugd.

Voor vrouwen werkt het net iets anders. Ik vertelde je al dat vaders vrouwen leren leren hoe relaties werken. Zonder dat voorbeeld weten ze niet hoe een gezonde relatie eruitziet. Waardoor ze ongezonde situaties niet makkelijk zullen herkennen. Ook krijgen ze net zoals de mannen geen erkenning van hun vader. Die wond willen ze vaak proberen te helen door validatie te vinden in andere mannelijke aandacht. Dit is uiteindelijk een vervelende combinatie die ervoor zorgt dat vrouwen erkenning gaan zoeken bij verkeerde mannen.

Grenzen aangeven

Naast het stuk erkenning komt er ook een ander sociaal aspect naar boven op het moment dat een vader afwezig is. Voor mensen die hun vader moeten missen is het vaak lastiger om grenzen aan te geven. Dit is het gevolg van die lage eigenwaarde of zelfvertrouwen waar ik het al eerder over had.

Het voor jezelf opkomen is iets wat je onder masculiene energie kan scharen. In de meeste gevallen is het de vader die je aanleert waar je mee akkoord mag gaan en waarmee niet. Op het moment dat je die opvoeding gemist hebt ben je vaker geneigd om over jezelf heen te laten lopen. Of heftiger nog, niet te weten waar je grenzen precies liggen. Misschien doen ze het onbewust, maar mensen zullen sneller gebruik van jou maken.

In relaties

Ik zie vaak dat door een afwezige vader er vervelende situaties zijn ontstaan in relaties. De band die je met je vader hebt heeft jou waarschijnlijk een bepaalde manier aangeleerd waarop jij relaties hebt. Vrouwen passen dezelfde manier toe op hun partner. Hebben ze minder zelfwaarde of erkenning door een afwezige vader, dan zijn ze vaker afhankelijk van hun partner. Ze kunnen zich overmatig vastklampen omdat ze bang zijn dat ze geen erkenning van de partner meer krijgen. Of juist volledig gesloten zijn door de beschadiging.

Door de afwezigheid van vader staan mannen veel minder krachtig in hun mannelijke energie. Een sterke krachtige man geeft richting aan zijn gezin, neemt verantwoordelijkheid en is eerlijk tegenover zijn relatie. Een man die dit niet geleerd heeft zal zich onbewust kwetsbaar voelen in deze kracht waardoor ze andere technieken gaan gebruiken. Ze gaan liegen, de waarheid verdraaien in hun voordeel of nemen geen verantwoordelijkheid voor hun acties.

Dit is slechts een klein voorbeeld van hoe een afwezige vader invloed kan hebben op jouw relatie. Trauma speelt vaak een ontzettend grote rol in de afwezigheid van vader. Misschien heeft hij moeite met verbinden door iets wat hij heeft meegemaakt. Of is zijn familiesysteem ook wel verstoord door de situaties in zijn jeugd. De eerste stap naar het helen van je vaderwond is in ieder geval proberen hem te vergeven, dan gaat het helen volgen.

Wil jij samen met mij gaan werken aan jouw familiesysteem? Samen zorgen wij ervoor dat jij weer verlost kan worden van trauma en dat je weer op de juiste plek in je familiesysteem gaat staan. Neem hier contact met mij op, of plan hier een kennismakingsgesprek in!

Het bericht Hoe een afwezige vader jou beïnvloedt verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange