Erfelijk trauma is ook voor mensen met een “perfecte” jeugd

Erfelijk trauma is ook voor mensen met een “perfecte” jeugd


Erfelijk trauma is ook voor mensen met een “perfecte” jeugd

 

Ik hoor vaak dat mensen denken dat hun angsten of trauma’s niet voortkomen uit hun jeugd omdat ze een geweldige jeugd hebben gehad. Het klopt inderdaad dat er veel meer redenen kunnen zijn voor angsten of trauma’s dan slechts een vervelende jeugd. Echter, uit mijn ervaring blijkt dat angsten en trauma’s vaak wel hun oorsprong vinden in de jeugd. Buiten het erfelijke aspect dat trauma heeft, kunnen er nog veel meer redenen zijn dan alleen verkeerde handelingen van je ouders. Ook kinderen met een “perfecte” jeugd kunnen klachten overhouden uit de kwetsbare periode die de jeugd is. Als zo’n perfecte jeugd eigenlijk wel bestaat. Want zoals het gezegde luidt; ieder huisje heeft zijn kruisje.

Erfelijk familie trauma

Het idee dat trauma doorgeven kan worden van ouder naar kind is allang geen zweverig principe meer. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken concluderen dat epigenetica daadwerkelijk grote invloeden kan hebben. Epigenetica is het principe dat er in onze genen stukken beïnvloed worden door de omgeving waar we aan blootgesteld worden. Hiermee krijgt de bewering dat de omgeving waarin je leeft invloed heeft op wie je bent een grotere betekenis. Het kan dus doordringen tot in je genen, en daarmee dus ook doorgegeven worden.

Zo deed ook Rachel Yehuda, een professor aan het hoog aangeschreven Mount Sinai School of Medicine, een groot onderzoek naar dit onderwerp. Daarin bestudeerde ze kinderen van mensen die de holocaust overleefde. Ook onderzocht ze kinderen van vrouwen die de 11 september aanslag overleefde tijdens hun zwangerschap. Yehuda zegt dat je door je genen dus niet een soort biologische gevangenis zit, maar dat je daadwerkelijk kan veranderen door de dingen die je meemaakt.

Als iemand iets heftigs meemaakt kan dit dus tot op diegene zijn genen doordringen. De uitspraak: “Na die gebeurtenis ben ik een ander persoon geworden” kan dus daadwerkelijk waar zijn. Het trauma kan diep in die persoon zijn lichaam zijn opgeslagen. Dat dit erfelijk trauma wordt doorgegeven aan volgende generaties zie ik dagelijks in mijn werk. Zo kan het dus zijn dat de traumatische gebeurtenissen van je ouders onbewust invloed hebben op jouw leven. Hun trauma veroorzaakt angsten en trauma in jouw leven.

Afhankelijkheid

Je bent als kind ontzettend afhankelijk van je ouders. Ze zijn er voor je, geven je aandacht maar ook fysiek ben je ontzettend afhankelijk. Vooral in je vroege jeugd.

Laat het nou net zijn dat je in die vroege jeugd het kwetsbaarste bent. Ik zie regelmatig dat heftige angsten en trauma’s hun oorsprong vinden in de jeugd. Een van de oorzaken die een groot effect kunnen hebben is het gescheiden zijn van ouder en kind. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn, zowel fysiek als mentaal. Zo zie je dat ouders en kinderen die vlak na de geboorte fysiek van elkaar gescheiden worden sneller angsten ontwikkelen. Het gaat hierbij het meest om de moeder maar ook gescheiden zijn van de vader heeft invloed. Een voorbeeld waar je aan kan denken hierbij is bijvoorbeeld een couveuseperiode voor een kind of ziekenhuisopnames van de ouder.

Ook mentale afwezigheid kan invloed hebben. Depressies of langdurige ziekten bijvoorbeeld. Hier voelt het kind aan dat het niet de zorg krijgt die het nodig heeft. Het beschadigt het vertrouwen. Ook ziet het kind dat de ouder kwetsbaar is, iets wat de illusie van een kind verbreekt. Beide laten het kind zien dat de ouder niet voor hem/haar kan zorgen. Het breekt vertrouwen. Dit kan een oorzaak zijn voor angsten op latere leeftijd.

Ontkenning

Toegeven dat je ouders niet op de juiste manier gehandeld hebben kan lastig zijn. Dat is logisch, ik denk dat iedereen dat begrijpt. Je houdt nou eenmaal van je ouders. Je bent blinder voor hun fouten dan dat je voor je eigen fouten bent. Kinderen hebben namelijk vaak de neiging om zichzelf de schuld te geven voor wat hun is overkomen. Dit begint vaak al op vroege leeftijd, hierdoor kan de overtuiging lang blijven hangen. Dit gaat dus echt hand in hand met het ontkennen van de fouten die de ouders hebben gemaakt.

Het is een van de pijnlijkste redenen die ik tegenkom. Volledige verblind voor het (soms ontzettend grote) aandeel dat je ouders hebben in hun leven. Ik heb in sessies vaker gehad dat in het begin de persoon niks kon bedenken wat zijn/haar ouders fout gedaan zouden hebben. Regelmatig komen we samen toch achter dat er kwalijke dingen zijn gebeurd.

Gevoeligheid

De ene persoon is nou eenmaal wat gevoeliger dan de ander. Ik geloof dat omgeving een grote rol speelt in hoe iemand zijn mentale staat ontwikkelt. Iemand die gevoeliger is zal minder snel last krijgen van angsten als deze persoon opgroeit in een veilige omgeving. Andersom geldt het ook. Gevoelige personen zullen sneller last hebben van angsten en trauma als ze opgroeien in een minder veilige omgeving. Dat komt omdat gebeurtenissen in de jeugd voor deze gevoeligere personen een grotere invloed hebben.

Het kan zijn dat je ouders er alles aan hebben gedaan om je zorgeloos en zonder problemen op te laten groeien. Door jouw gevoeligheid heb je alleen meer nodig gehad dan ze je konden geven. Ze hadden simpelweg de capaciteit niet om je meer te geven. Ook dit is geen verwijt naar je ouders of jezelf.

Bovenstaande redenen uit je jeugd kunnen dus allemaal invloed hebben op hoe jij in je leven nu angsten of trauma ervaart. Ondanks dat je een perfecte jeugd hebt gehad kan het toch in je jeugd ontstaan zijn. Daarom is naar mijn mening zeggen dat je een goede jeugd hebt gehad geen reden om je jeugd niet door te spitten. Het bewust worden van erfelijk trauma en daarmee oorzaken vinden is namelijk de eerste stap naar het helen van je problemen. En dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Oplossing!

Ik begrijp heel goed dat het complex is. Ik heb in mijn jaren echt van alles gedaan, geprobeerd en ervaren. Daarom weet ik precies hoe je je voelt. Mijn methode is daarom ook ontwikkeld om je door deze pijnlijke processen heen te helpen. In mijn sessies kijken we samen hoe we je kunnen bevrijden van angsten, pijn en trauma.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Wil je samen op zoek naar de oplossing? Ik help je graag! Neem hier contact met mij op.

 

 

 

 

Het bericht Erfelijk trauma is ook voor mensen met een “perfecte” jeugd verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange