Eetstoornis; dit is waarom jij er last van hebt

Eetstoornis; dit is waarom jij er last van hebt


Eetstoornis; dit is waarom jij er last van hebt

 

Ongezond eten, overeten, te weinig eten, het is een kleine greep uit de ontelbare problemen die mensen kunnen ervaren in hun relatie met eten. Een eetstoornis ontwikkel je niet zomaar. En hoewel de maatschappij de laatste decennia ontzettend veel invloed heeft op deze problemen, ligt de oorsprong hiervan regelmatig bij onze voorouders.

Eten kan gebruikt worden als verdoving. Net zoals middelengebruik problemen kan onderdrukken kan een eetstoornis zoals ongezond overmatig eten dit ook. Denk maar eens aan de typische voorbeelden die je in foute films ziet; ijs eten om liefdesverdriet te “verwerken”. Eten om maar niet te hoeven voelen welke problemen er spelen in jouw leven. En inmiddels weten wij dat problemen niet altijd veroorzaakt worden door situaties in ons eigen leven.

Er zijn ook diepere directe aanleidingen die een eetstoornis kunnen veroorzaken, deze aanleidingen kunnen voortkomen uit erfelijk trauma. Er kunnen meerdere soorten problemen ontstaan.

Welke problemen kan je ervaren?

Iedereen ervaart eten op een andere manier. Dus ga maar eens bij jezelf na, hoe is jouw relatie met eten? Je kan jezelf hiervoor een aantal vragen stellen.

 

  • Kan je genieten van eten?
  • Zie jij eten als calorieën?
  • Ben je bang om aan te komen als je eet?
  • Ben je bang om af te vallen als je eet?
  • Kan je genieten van een snack, of eet je het gedachteloos weg?

Persoonlijk heb ik heel lang een periode gehad waarin ik eten puur als calorieën zag. Ik was zo ontzettend bezig met sporten en bodybuilding dat eten een middel werd. Het ging meer over de voedingswaarde dat voedsel had, dan dat het ging over het voedsel zelf. Ik moest en zou er perfect uitzien, en daar was precisie in mijn voeding voor nodig. Voor mij heeft dit zich gelukkig nooit ontwikkeld tot een eetstoornis. Maar toch heeft het mij na die periode ontzettend veel moeite gekost om weer op een normale manier te kunnen genieten van eten.

Maar de maatschappij kan je natuurlijk ook de andere kant op duwen. De overmaat aan ongezond eten dat je overal kan krijgen beïnvloedt ons allemaal. Laten we eerlijk zijn, af en toe een zak chips op de bank is ontzettend genieten. Waar het fout gaat is in het extreme. Te veel ongezond eten, veel te weinig eten, te veel eten of binge-eating bijvoorbeeld. Deze problemen hebben regelmatig een andere oorzaak dan je in eerste instantie denkt.

Erfelijk trauma

Ik vertel regelmatig over de invloeden die traumatische gebeurtenissen in de levens van je voorouders hebben op jouw leven. Hier heb ik het vaak over de invloed op relaties met anderen. Wat ik nog niet vaak belicht heb is de manier hoe dit erfelijke trauma invloed heeft op jouw relatie met eten en op een eventuele eetstoornis die je daardoor ontwikkelt. Ons lichaam onthoudt namelijk de omstandigheden waarin wij leven.

Op het moment dat jij jaren in schaarste leeft zal het eten dat jij binnenkrijgt sneller worden opgeslagen als reserves, om zo de overlevingskans groter te maken. Jouw lichaam heeft een bepaalde associatie gemaakt tussen voedsel en overleven. Dit kan ook de andere kant op gaan.

Ontleden van de familiegeschiedenis

Zo heb ik een sessie gehad met een jongedame die in haar jeugd anorexia had. In haar latere leven ontwikkelde kreeg ze last van overeten, beide een eetstoornis te noemen. Tijdens het familieonderzoek kwamen wij erachter dat toen haar moeder zwanger was van haar ze voor haar gevoel dik werd. Hierdoor stopte ze met eten, ze was bang om snel dik te worden. Achteraf bleek het dat ze een tweeling zou krijgen, na drie maanden verloor ze een van de twee zieltjes. Toen ze erachter kwam dat ze eigenlijk een tweeling had moeten krijgen verdoofde ze deze gevoelens met eten. De pijn was onhandelbaar. Precies deze ontwikkeling kwam terug in het leven van deze jongedame. Door dit bewustzijn kon ze eindelijk bevrijd worden van de problemen die zij ervaarde. De slechte relatie met eten die ze al haar hele leven had was voorbij.

Ook heb ik ontzettend veel sessies gedraaid met mensen die een eetstoornis ervaarde die direct terug te herleiden was naar de Tweede Wereldoorlog. Zo had ik een tijd geleden een sessie met een jongedame die maar niet kon stoppen met eten. Ze had nooit het gevoel dat ze genoeg had en voelde altijd een soort onrust. In haar familiegeschiedenis kwamen we toen bij de hongersnood die er tijdens de oorlog gaande was.

Reacties

Het prachtige van mijn vak is dat ik mensen kan helpen met problemen waar ze al hun hele leven niet vanaf kunnen komen. De relatie met voeding is zo fundamenteel, maar is bij zo ontzettend veel mensen beschadigd. Zo zit ik in een traject met een jongedame die haar hele leven al een slechte relatie met eten heeft. In dit traject zijn we op zoek gegaan naar de oorzaken en die aan gaan pakken. Een paar dagen na een sessie kreeg ik dit berichtje van haar:

“Allereerst, de afgelopen dagen zijn echt bijzonder geweest, zou er denk ik een kantje vol over kunnen typen. Het meest bizarre vond ik dat mijn moeder zei: “geen idee wat het is, maar ik voel mezelf zo veel rustiger en ben minder bezig met jou als je weggaat.” En vervolgens begon te vertellen over oma’s relatie met voeding, en dat van haarzelf. Eerlijk, dat was heel gek, maar wel ontzettend fijn. Ikzelf merk ook dat ik veel ‘losser’ voel. Verder ben ik er bewust achter gekomen dat ik mezelf eerder lichtelijk voor de gek hield met betrekking tot mijn relatie met voeding. Ik zei, volgens mij zelfs in de sessie, dat het allemaal weer onder controle was, maar dat was het ook; onder controle. Na de sessie, merk écht zo’n verschil; ik ben zoveel flexibeler met voeding en kan makkelijker luisteren naar mijn ‘honger’. Echt bizar: ontzettend bedankt!”

Dit soort berichten is waar ik het voor doe. Zij heeft nu een stap gezet naar verlichting van haar problemen. En wat nog mooier is, zonder dat ze ernaar heeft gevraagd begon haar moeder te vertellen over precies de problemen waar wij het over hebben in haar traject. Ook had ik laatst de eerste sessie bij een man. Zijn vrouw had hem de eerste sessie van een traject cadeau gegeven, hoe prachtig! Ook hij deelt zijn ervaring:

“Van mijn vrouw heb ik een sessie bij Mark cadeau gekregen. Samen hebben we gekeken naar mijn voorouders. Dit heeft mooie inzichten gegeven omtrent mijn relatie met eten. Ik merk dat ik sinds mijn sessie steeds vaker bewuste keuzes kan maken rondom eten. Ik denk niet meer de hele dag aan eten en ook de porties zijn nu “normaal” en niet meer ontzettend groot. Ook kijk ik nu naar de toekomst en niet meer naar het verleden en kan ik veel makkelijker mijn grenzen aangeven.”

Laatst kreeg ik nog een berichtje van zijn vrouw. “Hij moet een nieuwe riem kopen omdat zijn huidige riem te los is geworden!”.

Wil jij ook van je problemen/eetstoornis af? En weer een gezonde relatie met voeding creëren? Neem dan hier contact met mij op. Laten we er samen voor zorgen dat je weer kan genieten van eten zonder geërfde trauma’s.

 

 

 

Het bericht Eetstoornis; dit is waarom jij er last van hebt verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange