De slechte band met je moeder heeft invloed op jouw leven

De slechte band met je moeder heeft invloed op jouw leven


De slechte band met je moeder heeft invloed op jouw leven

 

De sterkste en belangrijkste band in je leven is die met je moeder. Wanneer die band wordt verbroken of beschadigd, kan dat voor het kind allerlei problemen opleveren. Het niet kunnen ontvangen van de moederliefde tasten de relaties in je latere leven aan.

Je mist een gevoel van zekerheid en veiligheid omdat je die door de afwezigheid van moederlijke geborgenheid niet hebt kunnen ervaren. Daardoor wordt het vormen en onderhouden van relaties bemoeilijkt. Je hebt niet geleerd te kunnen vertrouwen op een ander waardoor jij anderen sneller wantrouwt. Dit heeft ook effect op je vermogen om gezond te hechten aan mensen, wat logisch te verklaren is door de afwezigheid van zekerheid en vertrouwen.

Een ander probleem dat zich kan voordoen is moeite hebben met het beheersen van emoties. De liefde van een moeder kan een kind helpen zijn emoties te reguleren en gezond te leren communiceren. Bij afwezigheid van moeders steun kunnen de problemen rondom het reguleren van emoties op latere leeftijd voor angsten, depressies, woedeaanvallen en andere problemen zorgen.

Het niet krijgen van liefde kan veel doen met het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van een kind. Het kind kan namelijk door de bevestiging van zijn/haar moeder een positief zelfbeeld ontwikkelen. Kinderen die dit niet hebben gehad worstelen op latere leeftijd veel vaker met gevoelens van waardeloosheid en onzekerheid. Dit kan op de lange termijn nog grotere gevolgen hebben. Door de negatieve gevoelens kan zelfdestructief gedrag ontstaan. De coping mechanismen die hierdoor ontstaan kunnen variëren van mentale problemen tot middelenmisbruik tot zelfbeschadiging. 

Niet alleen mentaal kunnen problemen ontstaan. De beschadigde band kan ook voor fysieke problemen zorgen, slaapproblemen en verhoogde stressniveaus bijvoorbeeld. Dit klinkt misschien vrij onschuldig maar op de lange termijn kan het veel grotere effecten hebben zoals hart- en vaatziekten. Ik zie vaak dat cliënten met een verbroken moederband een minder gezonde leefstijl hebben. Wat natuurlijk ook weer allemaal nare ziektes kan veroorzaken. Dit kan ook hand in hand gaan met de financiële problemen die kunnen ontstaan. Want ook deze kunnen hun oorsprong vinden in deze situaties. Ik zie namelijk ook dat er een slechtere relatie met geld ontstaat. Ze kunnen minder goed met geld omgaan, maken impulsieve beslissingen of geven overmatig geld uit.

De band tussen moeder en kind is echt uniek te noemen. Ik denk persoonlijk dat er bijna niks sterker is dan dat. Daarom geloof ik ook dat er eigenlijk bijna altijd een herstel mogelijk is. De vraag is alleen of je de oncomfortabele uitdaging aan wilt gaan. Zoals omschreven heeft de band met je moeder namelijk altijd invloed op jou. Ook als je haar niet spreekt heeft het invloed, misschien dan juist des te meer. 

Mocht je nu denken: “Nee, mijn leven is echt beter sinds ik mijn moeder uit mijn leven heb gesneden.” dan is deze blogpost al helemaal voor jou. Ik wil je namelijk vertellen dat dit waarschijnlijk het tegenovergestelde van de waarheid is. Je hebt misschien het gevoel dat het op deze manier beter is, maar eigenlijk is het niet zo. Haar trauma’s en gevoelens raken jou nog steeds. Deze trauma’s kunnen onbewust invloed hebben op de huidige omstandigheden in je leven. Misschien zijn je problemen niet zo heftig zoals in deze blog beschreven, waarschijnlijk zijn er toch dingen die niet lekker gaan.

Hier kan ik je mee helpen, in mijn traject gaan we dieper in op de band tussen jou en je moeder. Welke trauma’s heb jij overgenomen of wat blokkeert de stroom van liefde die er eigenlijk zou moeten zijn? Ik zal je echt niet gelijk dwingen om je moeder op te zoeken, maar weet dat het helen van een verbroken band mogelijk is. 

Laat mij vooral weten wat ik voor je kan betekenen! Plan hier een kennismakingsgesprek in, of neem hier contact met mij op!

Het bericht De slechte band met je moeder heeft invloed op jouw leven verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange