De 5 grote trauma’s waar we allemaal doorheen gaan.

De 5 grote trauma’s waar we allemaal doorheen gaan.

Lees ze eens door en kijk of je het herkent.

Schaamte: Vele van ons hebben een rottijd gehad op school, dit draag je nog steeds bij je. Laat ik verder maar niet beginnen over beschamende seksuele ervaringen…

Verlaten: Ben jij je vader of moeder verloren dan voel je deze waarschijnlijk ontzettend. Zelfs als je ouders je slechts voor één minuut achterlaten in de supermarkt kan dit al trauma veroorzaken. Laat staan als ze op vroege leeftijd zonder jou op vakantie zijn gegaan, of ze jou hebben achtergelaten.

Afwijzing: Auw, ik denk dat ik deze niet verder hoef uit te leggen. Gewoon auw.

Afwezigheid van liefde: Misschien omdat je ouders het druk hadden, of dat ze gestrest waren, of dat op latere leeftijd het leven jou meerdere keren goed getest heeft. In alle gevallen kan dit heftige invloed hebben op de manier hoe jij menselijke verbinding ervaart.

Voortijdig verlies van liefde: Verliezen van liefde is het pijnlijkste wat er is. Of het nou je ouders, een relatie of vriendschap is. In alle gevallen heeft dit een grote invloed op jou.

Als een van deze vijf primaire trauma’s niet goed wordt genezen worden kleine dingen lastig. Ik kan het weten, ik heb jarenlang trauma’s met mij meegedragen. Ik wou dat ik toen de kennis had die ik nu heb.

Oppervlakkig weten we allemaal hoe deze pijntjes voelen. Je moet er even doorheen, een paar dagen Netflix, Instagram en bakken ijs of zakken chips. Daarna is alles weer over. Althans, dat denk je.

Het kan zijn dat gebeurtenissen als trauma’s in je onderbewustzijn zijn gegraveerd. De volgende keer dat je iemand mee uit wil vragen doe je dat niet omdat je bang bent voor afwijzing. Je bent bang om dingen te ondernemen, want zelfs als het wél goed gaat ben je bang het weer kwijt te raken. Je schaamt je al voor jezelf voordat je überhaupt iets gedaan hebt. Het zijn allemaal effecten van deze trauma’s.

Het helen van deze trauma’s was de deur naar mijn bevrijding, familietrauma was de sleutel van die deur. Herken je een van deze situaties?

Wil je hiermee aan de slag? Plan dan snel een kennismakingsgesprek 

Het bericht De 5 grote trauma’s waar we allemaal doorheen gaan. verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange