Ben jij vaak ‘s nachts wakker?

Ben jij vaak ‘s nachts wakker?

Mogelijk lig je op dit moment wakker rond een uurtje of 3 a 4. 

Bizar eigenlijk dat de meeste gezochte woorden in google rond dit tijdstip zijn: wakker liggen, slaap, ik kan niet slapen. Daarom in deze blog mijn advies om weer in slaap te vallen wanneer je elke nacht rond 3 a 4 uur wakker bent. 

 

Hoe komt het toch dat wij vaak wakker zijn rond de klok van 3 a 4 uur en vervolgens niet lekker meer in slaap kunnen komen?

 

Even nadenken waar te beginnen? 

Okay, ik ga je eerst voorzien van wat informatie zodat je wat rust kunt vinden. Je hebt namelijk een intern bioritme of te wel circadiaans ritme. En deze zorgt ervoor dat er enorm veel processen in je lichaam plaatsvinden. Zo zorgt hij ervoor dat je melatonine aangaat maken rond 20-21u wanneer het donker wordt en mits je geen beeldscherm gebruikt. Het maakt je klaar voor bed. Maar hij zorgt er ook voor dat rond 19 uur je lichaam het warmst is. Vervolgens gaat je lichaam afkoelen. Dit zorgt ervoor, naast de melatonine, dat je makkelijker in slaap valt. Gedurende de nacht gaat je melatonine richting een piek en zal dan afbouwen richting de ochtend. Je lichaamstemperatuur is rond 4 uur het laagst. Je zal daardoor meer in een lichtere slaap komen, omdat je lichaam zich gaat opwarmen voor de ochtend.  

Ten tweede bouw je gedurende de dag adenosine op oftewel slaapdruk. En in de avond is deze zo hoog dat je met de melatonine en lichaamstemp een cocktail hebt voor je nachtrust. 

Omdat deze slaapdruk hersteld als je slaap, zie je dat je rond 3-4 uur al meer dan de helft adenosine hersteld bent. Waardoor je vaak niet meer makkelijk in slaap valt rond dit tijdstip mocht je wakker zijn geworden.

Overdag te veel doen en te veel stress zorgt ervoor dat je op het moment van lichte slaap wakker schiet en meteen alert bent. Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden.

Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag. Vervolgens gaan we vaak boos worden omdat we nog maar enkele uren hebben en treed de ALS en DAN in.. Als ik nu niet in slaap valt, DAN ben ik morgen niks waard. ETC Hierdoor train jij je brein om wakker te liggen. Je hebt immers geen controle over slaap. Daarnaast zal hij door deze activatie je de dag erop ook rond dit tijdstip wekken. 

 

Is het nu duidelijk waardoor je mogelijk wakker ligt? 

 

Wat te doen?

Mocht je wakker worden wordt niet boos of teleurgesteld en kijk zeker niet op je klok. Dit zorgt voor een actieve brein waardoor in slaap vallen moeilijker gaat. 

Mocht je naar de de wc moeten? Dit is geen probleem. Maar doe geen felle lampen aan en wordt ook hier niet boos om.

Ga in bed liggen, spreek de mantra uit “ Okay ik slaap niet, maar ik rust wel” vervolgens ga je ademhaling oefeningen doen en laat je je gedachte komen en gaan. Je hoeft deze niet te beantwoorden. Ga je zelf niet in slaap dwingen,  je zal dan juist nog alerter worden. 

Maak voor jezelf een nieuwe ALS en DAN. Als ik nachts rond 3 uur wakker wordt, DAN spreek ik mijn mantra uit, doe ik ademhalingsoefeningen en laat ik mijn slaap komen.

Onthoud dat het gaat om je kwaliteit slaap en niet om de duur van je slaap.

 

Mocht je hiermee aan de slag willen gaan en weer beter willen leren slapen, plan dan een gratis intake in!

 

Het bericht Ben jij vaak ‘s nachts wakker? verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange