5 Slaaptips voor een betere relatie (Valentijn)

5 Slaaptips voor een betere relatie (Valentijn)


Dat het nu een enorme gekke en onrustige tijd is hoef ik je niet te vertellen.
Daten is op het moment enorm lastig en in relaties wordt er momenteel enorm veel verwacht.
Sommige stelletjes zitten al maanden op elkaars lip en in een hoop gezinnen zijn de rollen enorm veranderd; thuiswerken, lesgeven, schoonmaken en weinig ruimte voor plezier.

Aankomende Valentijnsdag kan je ervoor kiezen je partner te overladen met chocola, rozen en cadeautjes maar geef eens een heel ander cadeau, in mijn ogen het mooiste cadeau wat er is: een goede nachtrust.

Om dit te geven, geef ik jullie enkele tips die ervoor zorgen dat de romantiek terugkomt in de slaapkamer en energie geven om te daten.

Maak van je slaapkamer een elektronica vrije ruimte.
Haal alle elektronische apparaten uit de slaapkamer; weg die tv, ipad, laptop en telefoon.
Door het blauwe licht van deze apparaten wordt je melatonine aanmaak verstoord, zelfs bij het gebruik van een blauw licht filter. Daarnaast stimuleert het je brein om alert te zijn, hierdoor val je moeilijker in slaap.
Kies voor intimiteit en een goed gesprek met je partner, in plaats van werk en social media.

Kies voor een vaste bed routine.
Om elke avond een vast bed routine te houden, geef je je brein een seintje dat het tijd is om naar bed te gaan.  Veel ouders doen dit al voor hun kinderen, maar dit is net zo effectief voor ouders zelf.
Zeker met Valentijn kan je helemaal uitpakken door een heerlijke massage of liefdevolle muziek aan je avondroutine toe te voegen.

Heb begrip voor elkaar.
Tijdens mijn coaching kom ik veel mensen tegen die in de relatie verschillende bedtijden hebben. Vaak komt dit vooral door het zijn van een avond of ochtendmens.  Dit maakt het natuurlijk lastig om samen naar bed te gaan. Daarom adviseer ik om elkaars slaapritme te accepteren.
Voor de avond mens; wens je partner welterusten en geef een knuffel als deze naar bed wil en houd rekening dat er iemand wil slapen (denk aan volume tv).
Voor de ochtendmens: maak je avondmens in de ochtend niet wakker, geniet van je eigen tijd in de ochtend en verras je partner met een lekker ontbijtje. Zo kom je beide aan de ideale slaapduur en dit geeft een enorme boost aan de relatie.

Voor de mensen die opzoek zijn via datingsites, vermeld of je een avond of ochtendmens bent, zo kan je een partner vinden met hetzelfde ritme als jezelf.

Plan intimiteit in.
Nu denk je; wat? Plan intimiteit in? Waarschijnlijk klinkt dit enorm onromantisch in je oren.
Maar veel stressende stelletjes/ouders komen er niet aan toe.

Terwijl bijvoorbeeld een avondje uit wel wordt gepland. Door te plannen kan je er beide een mooie avond van maken. Daarnaast zorgt intimiteit voor het vrijkomen van het knuffelhormoon oxytocine. Dit geeft een betere nachtrust.

Wil je dus een kalmerend effect en heel de nacht doorslapen? Raak dan eerst de lakens aan met je geliefde.

Stel de stemming in.
Doe de lampen uit of dim de verlichting, dit zorgt niet alleen voor een romantische sfeer, maar helpt ook om de hersenen aan te sporen melatonine aan te maken. Donkerder is altijd beter.
Je beddengoed doet ook al een hoop voor de sfeer en je slaap. Een satijn of zijde beddengoed is altijd erg romantisch maar kan heel prijzig zijn. Zorg voor een koele omgeving en natuurlijke vezels zoals katoen. Dit is betaalbaar en het meest ademend, waardoor je zowel koel als droog blijft.

Maak het plaatje compleet met romantische muziek en het toevoegen van de geur van lavendel of kamille voor een extra dromerige slaap.

Ga voor een betere slaap en een betere relatie.

Meer praktische tips om het uiterste uit je slaap te halen staan in mijn boek:
Van slaapwandeling naar droomleven – Mark Schadenberg

Welterusten!

Het bericht 5 Slaaptips voor een betere relatie (Valentijn) verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange