4 dingen die jij moet weten over slaap en stress

4 dingen die jij moet weten over slaap en stress


Het onderwerp stress en slaap is van het allergrootste belang in de richting van 2021. De ongekende tijden waarin we leven sinds maart 2020 hebben een verwoestend effect gehad op de slaap. Vooral vanwege de stress die wordt veroorzaakt door verschillende situaties die verband houden met de pandemie zoals: financiële problemen, isolatie / opsluiting, eenzaamheid, angst om iemand te besmetten en dood gaat, thuiswerken, thuisschool van de kinderen etc

 

1.) Het is normaal om tijdens periodes van stress het gevoel te hebben dat je slaap niet van goede kwaliteit is of is verslechterd.

Je kunt er langer over doen om in slaap te vallen, ‘s nachts vaker wakker worden of zelfs’ s morgens vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen vallen. Als je slaapproblemen ervaart, kun je je zorgen gaan maken over je slaap en dan ongerust worden over het feit dat je niet genoeg slaap krijgen. Van daaruit kan je gezondheid verslechteren door gebrek aan slaap.

Je kunt jezelf in een soort vicieuze cirkel brengen waarin stress slaapproblemen veroorzaakt en slaapproblemen de stress vergroten. Daarnaast wordt slaapgebrek in verband gebracht met ontregeling van emoties. Ons geïrriteerd, depressiever, angstiger voelen, concentratie en aandacht missen zijn veelvoorkomende gevolgen van slaapgebrek.

 

2.) Slaap kan helpen bij stress.

Door te slapen, ontspant je lichaam en is je geest tot rust (afgezien van de incidentele nare dromen die punctueel storend kunnen zijn). Dus als je een goede nachtrust krijgt, zijn je lichaam en geest beter ‘toegerust’ om stressvolle situaties het hoofd te bieden: je mechanismen voor het omgaan met stress zijn effectiever.

 

3.) Verlicht de stemming om de stress te verminderen.

Er zijn veel dingen die je kunt doen en ze hebben vooral betrekking op slaaphygiëne en algemene gezondheids hygiëne: zorg voor een fijne slaapomgeving, zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om bij te komen, leer iets nieuws (koken, taal, enz.), Praat met familieleden en vrienden om wat van de stress los te laten, ga sporten (maar niet later dan vier uur voordat je naar bed gaat), grappige films kijken, geen elektronica gebruiken in je slaapkamer, wat ontspanning / meditatie / mindfulness / yogalessen bijwonen en goed eten verlicht je mentale belasting en mentaliteit.

 

4.) Stress overdag, in plaats van ‘s nachts.

Een andere aanbeveling zou zijn om gedurende de dag een tijd te reserveren (30-60 minuten) om te gaan zitten en de tijd te nemen om op te schrijven wat je ongerust/gestresst maakt. Het geeft je niet alleen de kans om oplossingen te vinden voor wat je gestrest maakt, het zal je ook laten zeggen “dit is mijn tijd om me zorgen te maken en na te denken over al mijn problemen”. Deze gereserveerde tijd om je “zorgen te maken” is de tijd om je zorgen te maken, dus als je naar bed gaat, kun je erkennen dat het niet het moment is om je zorgen te maken, aangezien je daar overdag al je gereserveerde tijd voor had.

 

Mocht je na het lezen van deze 4 tips meer informatie willen of geholpen willen worden neem dan een kijkje bij de wake-up call.

 

Het bericht 4 dingen die jij moet weten over slaap en stress verscheen eerst op Mark Schadenberg.

https://www.markschadenberg.com/blog/

Share this post

Geef een reactie


Secured By miniOrange